Suurim mahemunatootja avas Kesk-Eestis uue lihatööstuse

Juba jupp aega enne 2018. aastat, kui Äntu mõis uue omaniku sai, mõlkus selle tulevasel omanikul Lauri Bobrovskil mõtteis mahebroileri kasvatamise ja väärindamise idee. Elu läks aga nii, et kuus aastat tagasi sai soetatud Kikerikii brändina tuntud mahemunade tootmine, kolm aastat tagasi võeti esimesed mahebroileri tibud, mida töödeldi rendipinnal, ning alles 2024. aasta alguses avati Järvamaal Metsla külas uus lihatööstus koos kodulindudele mõeldud tapamajaga.

Ettevõttega SirLoin OÜ on pakutud lihatöötlemise teenust jahimeestele ja talupidajatele juba kümmekond aastat. Viimased kuus aastat mööduvadki Lauri Bobrovski päevad aga kahe ettevõtte vahel. Kuigi üks asub Lääne-Virumaal ja teine Järvamaal, on Äntu kanala ja Metsla lihatööstuse vahemaa umbes 20 km.

Äntu Mõis on otsimas ka investorit, kes aitaks kasvava mahemuna nõudluse trendi harjal juba eraldatud ja omaosalust ootava PRIA toetuse toel uut kanalat rajada. 

“Alustasime kümmekond aastat tagasi SirLoin kaubamärgi alt kodumaiste mahelihatoodete tootmist, millele peagi lisandus kanapidamine Äntu mõisa kanalates. Kui 2022. aastal alustasime mahebroileriliha pakkumist, tekkis vajadus ka suurema ja kaasaegsema tapamaja ja lihatööstuse järele. Seni olime rendipinnal Vahukülas, kus laienemine oli välistatud,” rääkis Lauri Bobrovski.

Nüüdne Metsla tapamaja ja lihatööstus sai rajatud PRIA toetusega ja pakub praegu tööd 7-le töötajale. Suurim teenusevõtja ongi hetkel Äntu mõis, kelle broilerid tuuakse siia tapale, et valmistada neist Kikerikii mahebroileri tooteid. “Kui eelmises tootmises oli kanade käitlemine puhtalt käsitöö, siis täna on meil kasutusel poolautomaatne liin, rääkis Bobrovski. Metslasse on oodatud ka kõik jahimehed ja talunikud, kes vajavad lihatööstuse või lindude tapamaja teenust.

Mahetoidu nõudlus kohati suurem kui pakkumine 

Bobrovski sõnul on kliendid maheda broileriliha omaks võtnud ja maht on püsinud vaatamata sellele, et majanduses pole kõige kergemad ajad. See julgustas turule tulema uue Äntu Gurmee sarjaga ja äsja jõudsid poodidesse mahebroilerilihast grilltooted.

“Kui Kikerikii on seotud mahekanamunade ja maheda värske- ning külmutatud broileriliha müügiga, siis Äntu Gurmee nime all plaanime turustada ka muid põnevaid või hooajalisi tooteid,” selgitas Bobrovski.

Kuigi äsja Metslas üks ehitus lõppes, oleks Äntus juba tarvis teha uusi investeeringuid, sest klientide huvi Kikerikii mahemunade vastu on märkimisväärselt kasvanud, kuid Äntu mõisa kanad ei jõua nii palju muneda.

Sellest olukorrast aitaks välja tulla uute kanalate rajamine, ent investeeringuvõimekusest jääb puudu. PRIA on projektile juba oma toetuse eraldanud, kuid see nõuab 400 000 euro suurust omaosalust. “Töötame selle kallal, kuidas saada kokku omafinantseeringu osa. Kaalume võimalust kaasata ettevõttesse raha väljastpoolt,” kinnitas Bobrovski.

LINK fotode juurde