Kikerikii mahebroileri puljong

veebruar 3, 2022

Hea ja kvaliteetne puljong on baasiks paljudele toitudele, nii et seda võiks kodus sügavkülmas mitu liitrit olla. Kanapuljongist saab hõrgu leemega supi, aga kvaliteetset puljongit lisatakse ka pastale ja muudele toitudele. Ja muidugi on kanapuljong hea ka niisama kuumalt joomiseks. Lisaks on ta suurepärane kollageeniallikas, mis turgutab nahka ja liigeseid seestpoolt. 

Kanasupil on ka põletikke raviv toime, mis aitab kiiremini paraneda nohust ja muudest ülemiste hingamisteede haigustest.

Kogus: 4–5 liitrit

1 Kikerikii mahebroileri supikogu
2 sl tomatipastat
4 keskmist sibulat
2–3 nelgitera
2 porgandit
2 sellerivart
1 küüslaugumugul
külmpressitud oliiviõli
mõned tilli- ja petersellioksad
15 musta pipra tera
5 vürtspipra tera
3–4 loorberilehte
punt tüümianioksi
veidike soola

Lõika broilerirümp väiksemateks tükkideks, määri tomatipastaga kokku. Kata ahjunõu küpsetuspaberiga, nirista peale veidike oliiviõli, tõsta rümbatükid nõusse ning küpseta eelkuumutatud 170-kraadises ahjus, aeg-ajalt segades umbes 45–50 minutit. Rümp peab olema kuldne, mitte kõrbenud, sest muidu saad kibeda puljongi (kui tundub, et rümp saab kiiremini kuldse kooriku selga, tõsta ahjust välja).

Väljasulanud rasva ära mitte mingil juhul ära viska, säilita seda klaaspurgis külmikus näiteks ahjukartulite valmistamiseks.

Samal ajal lõika sibulad sektoriteks, porgandid ja sellerivarred tükkideks ning küüslaugumugul pooleks. Torka nelgiterad sibulasektoritesse. Tõsta köögiviljad teisele küpsetuspaberiga vooderdatud ahjunõusse, nirista kergelt oliiviõliga üle ning küpseta kanaga samal ajal ahjus umbes 30 minutit. Seejärel tõsta kana ning köögiviljad suurde potti, lisa pipra- ja vürtsiterad, loorberilehed ning tilli-, peterselli- ja tüümianioksad. Lisa veidike soola, aja keema, keera tuli nii madalaks, et puljong hästi vaikselt podiseb ning lase vähemalt 6 tundi tiksuda. Seejärel kurna puljong, jahuta ning säilita külmkapis klaaspurgis. Tarbi 4 päeva jooksul, ülejääki säilita sügavkülmas.

 • Kikerikii mahebroileriliha ostukohad:
   • Prisma kauplused – Sikupilli, Rocca, Mustamäe, Kristiine, Lasnamäe, Sõbra ja Annelinna
   • Rimi Talu Toidab poed – Hiiu, Haabersti, Mustakivi, Põhja Rimi, Pirita, Nautica, Sõpruse, Tabasalu, Ülemiste ja Laagri
   • Tallinna ja Tartu Kaubamaja Toidumaailm
   • Stockmanni kaubamaja toiduosakond
   • Selver – Järve, Kadaka, Pirita, Peetri, Viimsi, Merimetsa, Kakumäe, Ülejõe
   • Vorstiabi pood Balti jaama turul, Nõmme turul ja Peetris
   • Peetri Lõheäri Balti jaama turul
   • Ökosahver
   • Lihuniku äri (Tartu)
   • Valete Ökokaubad