Kodune kanapidamine: mida peaksid teadma enne kanade võtmist?

veebruar 28, 2023

Enda munad oma kanadelt on suur rõõm, mida paljud pered üle Eesti juba naudivad. Aga nagu iga elusolendiga, on ka siin palju tegureid, millega on vaja arvestada, et kodukanad oleksid terved ja muneksid hästi.

Millele peaksid mõtlema, enne kui otsustad kanad enda kodusesse majapidamisse võtta?

Kanakuut ja aedik

Kanad vajavad ruumi, kus nad saavad liikuda, õrrel tukkuda, süüa, juua, pesa teha, muneda ja liigikaaslastega suhelda. Kuut peab olema ilmastikukindel ja soojal ajal peaks kanadel olema kindlasti võimalus siblida muru sees.

Kanade arv

Mõelge läbi, mitu kana soovite võtta. Ühe pere munade vajaduse katab ära juba 3-4 kana. Oluline on arvestada sellega, et kanadel oleks piisavalt ruumi ja et neil oleks üksteisega suheldes mugav.

Heleri Ilves oma lemmikutega. Kana tõug Lohmann Brown

Kanade tõug

Enne kanade võtmist uurige, millist tõugu soovite ja millist hooldamist nad vajavad. Äntu Mõisa munakanad on Lohmann Brown sorti, mis on sobiv tõug nii kodutalusse kui suurde kanalasse. Nad on sõbralikud ja leplikud ja mõnes peres kujunenud lausa lemmikloomadeks.

Sööt ja vesi

Kanad vajavad piisavalt vett ja toitu, et olla terved ja õnnelikud. Veenduge, et aedikus oleks piisavalt joogi- ja sööginõusid ning et kanade toidulaud oleks tervislik ja tasakaalustatud. Kodulindude toidulauale vajalikud söödad leiate SIIT.

Tervis

Enne kanade koju toomist veenduge, et nad on terved. Äntu Mõisa munakanade munevus on 65%. Kanad on terved ja anname kaasa vaktsineerimistõendi.

Kukk või kana, noor või vana

Kui soovite kanu, kes kohe koju tuues asuvad munema, ärge tooge koju tibusid, vaid vanemaid kanu. Äntu Mõis müüb 10-kuuseid munakanu ja kui tingimused on head, siis rõõmustab kana teid iga päev ühe munaga.

Munade saamiseks ei ole kuke olemasolu vajalik. Samas aga on kogenumad kanapidajad veendunud, et kukega koos on kanad rõõmsamad. Arvesta, et kuked on väga konkureerivad, seega ühes väikeses karjas ei peaks olema üle ühe kuke. Naabritega heade suhete hoidmiseks arutage ka nendega oma plaanid läbi, juhul kui krundid on väga lähestikku.

Igapäevane hoolitsemine

Kanad ja nende eluase vajavad regulaarset hooldust, sealhulgas pesemist, puhastamist ja kärpimist. Enne kanade koju toomist veenduge, et teil on piisavalt aega ja energiat nende eest hoolitsemiseks. Kanad toovad rõõmu tervele perele ja eriti lastele, samas ei ole nad mänguasjad ja vajavad siiski täiskasvanute hoolitsust.

Kui nüüd endiselt soovid saada kanapidajaks, siis Äntu Mõis müüb märtsikuus 10 kuud munenud Lohmann Brown mahe munakanu. Kana hind 3 €, alates kümnest kanast 2 €.

Müük toimub Äntus E-R kella 10:00-13:00. Saada oma soov ette tellimused@antumois.ee või helista telefonil +372 5664 1153.